22 Ekim 2014 Çarşamba

Aynı Dönemin Devleri: Olajuwon ve Ewing

New York Knicks organizasyonunun sahip olduğu en büyük efsane olan Patrick Ewing, Knicks'te geçen 15 sezonun ardından bir Orlando macerası denemişti.

Houston Rockets'ın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu olan Hakeem Olajuwon ise Rockets'taki 17 sezonunun ardından 39 yaşında Toronto Raptors'la imzalamıştı.

Tesadüf o ki, bu ikili NBA'de 80'li ve 90'lı yıllara damga vurduktan sonra tam da aynı sezon yani 2001-2002 sezonunda bu kararı almışlardı. İkisi de fotoğrafta görünen bu sezonun ardından emekli oldu zaten.

NBA tarihinin gördüğü en iyi pivotlardan Ewing ve Olajuwon'u efsane oldukları takımlar haricinde bir formayla hem de aynı karede görmek anlık bir şaşkınlığa uğratıyor insanı. 

Yazıya tersten başladık diyebiliriz.

Malum biz onları hep şu halleriyle hatırlıyoruz:
Hakeem, Rockets tarihinin en çok maça çıkan, en çok sayı atan, en çok ribaund alan, en çok blok yapan ve en çok top çalan oyuncusu. Ayrıca takım tarihindeki 2 şampiyonluğun mimarı ve 2'sinde de finaller MVP'si.

Ewing ise Knicks tarihinin en çok maça çıkan, en çok sayı atan, en çok ribaund alan, en çok blok yapan ve en çok top çalan oyuncusu. Ancak ne yazık ki onun şampiyonluğu bulunmuyor.

Şampiyonluk haricinde ne benzerlik ama. Biri Jamaikalı diğeri Nijeryalı bu NBA efsaneleri hakkında daha yazacak çok şey var.

1984 NBA Draftı 1 numarası 2.13 boyundaki pivot kim? Hakeem Olajuwon.
1985 NBA Draftı 1 numarası 2.13 boyundaki pivot kim? Patrick Ewing
Oyuncularından NBA tarihindeki yerlerinden devam edeyim:

Hakeem 26946 sayıyla NBA tarihinde 9. sırada. 
Ewing 24815 ile 20.

Hakeem 13748 ribaundla tarihin en çok ribaund alan 13. oyuncusu
Ewing 11607 ile 24.

Hakeem 3830 blokla NBA tarihinde 1 numara!
Ewing de 2894 blokla 6.sırada yer alıyor.

Her iki oyuncu da 1100'den fazla maça çıkmış. Onların şanssızlığı Michael Jordan'la aynı döneme denk gelmek oldu. Jordan'ın emekli olduğu 1994 senesinde finalin adı Knicks-Rockets'tı. Seri 4-3 sonuçlanmıştı ve kazanan orada Hakeem olmuştu. Patrick Ewing'in şampiyonluk yüzüğüne en çok yaklaştığı andı kuşkusuz. Dediğim gibi bu efsanelerin şanssızlığı Jordan'a denk gelmek oldu.
NBA'e damga vurmuş isimlerin alındığı Hall of Fame yani Şöhretler Müzesine 2008 yılında kabul edilen ekibe bir bakalım kimler orada.
Pat ve Akeem tabii ki de.
Peki bu unutulmaz isimler şu an neler yapıyor?

Hakeem Olajuwon, Houston Rockets'da Dwight Howard'ın gelişiminden sorumlu. Şu sıralar Olajuwon oyuncuyla birebir çalışarak daha ileriye gitmesi için uğraşıyor. 
Dwight Howard'ın yıllarca formasını giydiği Orlando Magic'deki mentoru da Patrick Ewing'di:
Patrick Ewing 2 sezondur Charlotte Hornets takımında asistan koç olarak görev alıyor:
Olajuwon hiç o işlere girmedi ama Ewing 2002'den beri yani emekli olduğundan beri farklı takımlarda yardımcı antrenörlük yapıyor. Onu baş antrenör olarak görmemiz yakındır diye düşünüyorum.

Yazıyı kapatırken bir de bu ikilinin üniversite yıllarında çekilmiş bonus bir fotoğraf vereyim:
1983 yılı ABD Üniversite Basketbol Ligi'nin en değerli oyuncusu seçilen Houston Üniversitesi pivotu genç Hakeem Olajuwon, 1984 yılında aynı ünvanı kazanacak olan Georgetown Üniversitesi pivotu Patrick Ewing'i savunurken.

Ne rekabet ama.

Bir de bunların üçüncüsü Spurs efsanesi amiral David Robinson var tabi ki. Onu da ayrı yazarız bir gün.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder