7 Temmuz 2014 Pazartesi

Dallas Mavericks Analizi


Takımına transfer piyasasında hareket kabiliyeti sağlamak adına Dirk Nowitzki yıllık ücretinde indirime gitti ve 3 yıl için 30 milyon dolarlık sözleşmeye imza attı. (Bir önceki kontratının son yılında, yani geçtiğimiz sezon 22 milyon dolar kazanmıştı.) 36 yaşındaki oyuncu NBA'e adım attığından beri Dallas Mavericks'te oynuyor, yani tam 16 yıldır. Bir anlamda Dallas ve Dirk son kez nikah tazelediler diyebiliriz. Takımla artık özdeşleşmesinden öte Dirk takımının şampiyonluk adına mevcut kadroya önemli takviyeler yapmasının gerekliliğinin farkında olacak ki, bu fedakarlığı bayrak oyuncu olarak kendi yaptı.

Özellikle serbest oyuncu piyasasının en gözde isimlerinden Carmelo Anthony hatta kimi kaynaklarca LeBron James bile Dallas Mavericks ile şu sıralar irtibat halinde. Dirk'in bu fedakarlığı sonrası, kariyerinin en verimli dönemindeki Melo'yu ikna çalışmalarında ona yüklü bir kontrat önerebilirler.

Bu yıl playofflarda San Antonio Spurs'ü zorlayabilen tek takım olan Dallas'ın şampiyonluk aşkı geldi diye düşünüyorum. Takım tarihinin tek şampiyonluğu olan 2011'de kilit rol oynayan Tyson Chandler'ı geçtiğimiz günlerde takıma tekrar kazandılar. Ayrıca  Knicks'ten Chandler'ın yanında Raymond Felton'ı da aldılar. Bu oyuncular karşılığında Jose Calderon, Wayne Ellington, Samuel Dalembert ve 2 tane draft hakkını New York'a yolladılar.

Takasın artılarını ve eksilerini düşündüğümüzde Felton, Calderon'un boşluğunu kapatacaktır. Chandler ise takımın tanıdığı bir isim, 2011'deki şampiyonlukta tek yürek olduğu Nowitzki-Cuban gibi figürlerle tekrar bir arada olmak, onun basketbol oynama motivasyonunu yükseltecektir. Chandler, şampiyonluktan hemen sonra Knicks'e takas olmuş ve o sezon NBA'de Yılın Savunmacısı ödülünü kazanmıştı. Sonra Knicks'te hesaplar tutmadı ve takım playoff dışında kaldı derken kimya tamamen bozuldu. Bir karmaşadan kendini dışarı atmışcasına, bu yıl kesinlikle daha iyi bir Chandler izleyeceğimize eminim.

Tyson Chandler hamlesinin bir başka avantajı ise oyuncunun kontratının son senesini oynayacak olması. Yani bu takasla önümüzdeki off-season'da cap'te 14.5 milyon dolarlık bir boşluk yaratmış olacak Mavericks.

Bunlar haricinde, geçtiğimiz sezon benchten gelip mükemmel katkı veren Vince Carter'la yeniden sözleşme yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bitti denilen Carter'ın yeni rolünü kabullenip bu kadar başarılı olması onun değerini oldukça arttırmış durumda. Şu an serbest oyuncu konumunda bulunan Carter, duygusal bir karar verip eski takımı Raptors'a dönebilir.

Tıpkı Carter gibi serbest kalan bir diğer oyuncuları Devin Harris'le 3 yıl için 9 milyon dolarlık bir kontrat yaptılar. Harris'i hiç sevmem, oyununu da beğenmem, o yüzden geçiyorum. 

Uzun yıllardır takımın vazgeçilmezlerinden olan Shawn Marion da serbest kalmış durumda. Carmelo'yu takıma kazandırmaya çalışan Dallas, Marion'la sözleşme yeniler mi bilemiyorum. Chandler ve Nowitzki 4 ve 5 numarada oynayacak, Carmelo da takıma katılırsa kısa forvet olarak görev alacak. Buradan yola çıkarak Marion'ın takıma geri dönüşünün biraz Melo'ya bağlı olduğunu söylemek mümkün. Bir diğer ihtimal ise Marion'ın bir parça fedakarlıkla tekrar takıma kazandırılıp, benchten gelmeye ikna edilmesi. 2009'dan beri forma giydiği Dallas için bu hareketi yapacaktır diye düşünüyorum. Carmelo Anthony gelmezse Marion'la kesin kontrat yenilenir ve ona yeniden ilk 5 yolları gözükür.

Yukarıda Calderon'un açığını Felton kapatır dedik ama Dallas'ın Isaiah Thomas ile görüştüğü söyleniyor. Thomas gelirse Felton benchin adamı olur. 1.75'lik boyuna rağmen efsane oynayan Thomas'ı seyretmeyi çok seviyorum. Henüz NBA'deki üçüncü yılında 20.3 sayı 6.3 asist ortalamalarıyla oynadı ki bu neredeyse Kyrie Irving ayarında rakamlar. 

Bakalım Dallas her sene olduğu gibi bu sene de kaliteyi belli bir seviyenin üzerinde tutmayı başarabilecek mi?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder