9 Temmuz 2014 Çarşamba

Brezilya Öldü


Neymar ve Silva'nın yokluğunda Almanların avantajlı olduğunu konuşuyorduk fakat bu kadarını kimsenin tahmin etmesi mümkün değildi. Maçın ilk yarısı 5-0 bitti ve 5 gol o kadar kısa bir zaman aralığında geldi ki bir an hiç son bulmayacak zannettim. Brezilya'nın seyirci avantajı oyunlarına duygusal anlamda bir ivme kazandırıyordu ama bu durumun en kötü tarafını bugün yaşadılar. Taraftar motivasyonuyla bilenmiş bir takımın bu kadar rencide edilmesi, çöküşü çok acı boyutlara getiriyor. Bunu da ilk yarı ardı ardına gelen gollerde gördük.

İkinci yarı beklenildiği üzere rölantide geçti. Almanya rakibe saygı unsurundan dolayı elinden geldiğince gol atmamaya çalıştı desek yerinde olur. 5 golü kenardan izlemenin getirdiği heyecanla olacak ki, Schürrle oyuna girdiği andan itibaren istekli görüntüsüyle son 20 dakikaya 2 tane gol sıkıştırdı. 90'da Mesut yüzde yüzlük gol pozisyonunu kaçırmasa belki de 8 olacaktı. Oscar'ın golü de komaya girmiş takım ve taraftar için hiç bir şey ifade etmedi.

Brezilya penceresinden bakacak olursak hücum anlamında konuşulacak bir şey bulmak zor. Neymar'ın olmadığı bu maç Hulk bütün turnuvada olduğu gibi çabaladı ancak yine sonuca ulaşmadı. Bu tip eforlar her daim takdir edilir ancak bir noktadan sonra taraftar başarı görmek ister. Hulk da bu anlamda yetersiz kaldı. Fred ise tam bir hayal kırıklığı. Yıllardır bütün dünyaya forvet yetiştiren bu ülkenin Fred'e kalmasına inanamıyorum. Kendi ülkesinde her maç 2şer 2şer sallıyor ama bu onun elden düşme bir oyuncu olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Almanya'yı tarif etmeye ise kelimeler yetmez. Her yerine bireysel yetenekler sindirilmiş bir takım oyunu. Ekstra paslar sayesinde golleri çok rahat buldular. Oyun kurguları çok iyi, oyuncuların saha görüşleri mükemmel. Thiago Silva'nın eksikliğinde Brezilya'nın durmaksızın üzerine gitmek olabilecek en mantıklı senaryoydu ve onların bunu kusursuz uyguladıklarını söylemek mümkün. Klose'nin Ronaldo'nun rekorunu kırmasını istemiyordum. Turnuva başında da bunun olmamasını diliyordum içten içe ama bu maç attığı golle Klose 16 golle Dünya Kupaları tarihinin en golcü oyuncusu oldu. Yaşadığı talihsizlikler nedeniyle sahip olduğu birçok rekoru ulaşılamaz konuma getiremeyen Ronaldo, bu titri de kaybetti. Klose'nin rekoru Brezilyalı bir oyuncudan devralması da ironi oldu. Müller de bu maç sonrası artık Altın Ayakkabı'nın en büyük favorisi konumuna geldi. 2010'da da bu ödülü Müller almıştı. Bu turnuvada da kazanması halinde tıpkı Klose gibi o da Dünya Kupası tarihine geçecek. Mesut'a takımı baltaladığı ve bu maç oynamaması yönünde eleştiriler vardı, o da herkese gereken cevabı sahada vermiş oldu. 

Geçtiğimiz turnuvalarda Barcelona ekolünün İspanya milli takımına yansımasının olumlu etkilerini görmüştük. Almanya milli takımında ise son yıllarda Avrupa'da hakimiyet kuran Bayern Münih esintileri görmekteyiz. Geçtiğimiz sezonu düşündüğümüzde 7 tane kim atmıştır desek herkesin aklına ilk Bayern gelir. Alman milli takımı da aynı yıkıcı etkiyle sahadaydı bugün. 

Turnuvaya ev sahipliği yapması nedeniyle Brezilya'nın çeyrek final maçı hariç hakemler tarafından desteklendiği dedikoduları vardı. Böyle bir girişime dahi imkan vermeyecek temizlikte bir galibiyet oldu Almanya için. 2002'de finalin intikamı desek çok eski bir defteri mi açmış oluruz? Eğer öyleyse, çok ağır bir intikam oldu, 8 Temmuz 2014 sonsuza kadar Brezilya tarihi için kara bir gün olarak anılacak. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder